Arcelor Mittal ove godine bolje posluje nego lani

Bez autora
Jul 31 2011

Zenički pogon Arcelor Mittala, najvećeg svjetskog proizvođača čelika, u prvih šest mjeseci ove godine proizveo je za desetak posto više nego u istom periodu lani, odnosno 330.000 tona sirovog čelika. Prema lanjskim podacima, u istom periodu proizvedeno je oko 300.000 tona. Otprema u prvih pola godine iz pogona bila je 317.000 tona, od kojih se oko 55 posto odnosilo na izvoz. U usporedbi s prvim polugodištem lani, ove godine imaju bolje rezultate. Situacija na ciljnim tržištima još je složena, ali se nadaju da će, općenito, ovo biti bolja godina od prethodne. Prema podacima Sindikata ove kompanije, angažirano je oko 3.050 radnika, skoro 1.300 manje nego kada je ovu kompaniju kupio indijsko-britanski magnat Lakšmi Mittal. Samo prošle godine kroz program stimulativnih otpremnina zenički Mittal napustilo je oko 600 zaposlenika i oko 200 po drugim osnovama. Sindikat ove kompanije ranije je upozorio da se smanjen broj izvršilaca negativno odražava na sigurnost na radu, jer im je povećan obim poslova.

Arcelor Mittal ove godine bolje posluje nego laniZenički pogon Arcelor Mittala, najvećeg svjetskog proizvođača čelika, u prvih šest mjeseci ove godine proizveo je za desetak posto više nego u istom periodu lani, odnosno 330.000 tona sirovog čelika.

Prema lanjskim podacima, u istom periodu proizvedeno je oko 300.000 tona.

Kako je istakla za naš list Dijana Božić-Srdanović, portparol ove kompanije, otprema u prvih pola godine iz pogona bila je 317.000 tona, od kojih se oko 55 posto odnosilo na izvoz.

- U usporedbi s prvim polugodištem lani, ove godine imamo bolje rezultate. Situacija na našim ciljnim tržištima još je složena, ali se nadamo da će, općenito, ovo biti bolja godina od prethodne - kazala je Božić-Srdanović.

Prema podacima Sindikata ove kompanije, angažirano je oko 3.050 radnika, skoro 1.300 manje nego kada je ovu kompaniju kupio indijsko-britanski magnat Lakšmi Mittal.

Samo prošle godine kroz program stimulativnih otpremnina zenički Mittal napustilo je oko 600 zaposlenika i oko 200 po drugim osnovama. Sindikat ove kompanije ranije je upozorio da se smanjen broj izvršilaca negativno odražava na sigurnost na radu, jer im je povećan obim poslova.

U Upravi kompanije kažu da je otpočeo prijem novih zaposlenika, za kojima se ukazala potreba po završetku programa stimulativnih otpremnina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik